Wielu osobom trudno wyobrazić sobie dzień bez kawy. Ten aromatyczny napój jest uwielbiany na całym świecie. Można go przygotować na wiele rozmaitych sposobów. O czym warto wówczas pamiętać?
Kawa – kiedy trafiła do Europy?
Kolebką kawy jest Etiopia. To na terenie tego kraju występuje bowiem naturalnie kawowiec. Co ciekawe, lokalna ludność spożywała ziarna tej rośliny z masłem i solą już tysiąc lat przed Chrystusem. Pierwsze plantacja kawowca powstały natomiast w drugiej połowie VI wieku. Sposób parzenia kawy natomiast opracowano w Jemenie dopiero w XIV wieku. Na otwarcie kawiarni trzeba było poczekać kolejne dwa stulecia. Dokonano tego w Stambule. Europa poznała smak kawy na początku XVII wieku. Pierwszą kawiarnią została wenecka „Cafe Florian”, którą otwarto w 1647 roku. Za jej przykładem poszły kolejne miasta: Brema, Hamburg, Londyn, czy Marsylia. Kawa do Polski trafiła natomiast tuż po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku. Przed tym wydarzeniem można było ją znaleźć chociażby w Kamieńcu Podolskim. Napojem tym raczyli się wówczas osmańscy żołnierze.
Kawa – jakie są sposoby jej przyrządzania?
Dziś kawa znana jest praktycznie wszystkim ludziom na całym świecie. Bez problemu znajdziemy ją w dowolnym sklepie. Dominatorem na światowym rynku jest arabika. Stanowi ona obecnie około 70% wszystkich uprawianych odmian. Pozostałą część rynku zgarnęła kongijska robusta. W sprzedaży możemy też znaleźć liberikę, jednak stanowi ona zaledwie jeden procent wszystkich kaw. Co ciekawe, producenci kaw mieszają ze sobą wspomniane gatunki, dzięki czemu uzyskują bardzo oryginalne kompozycje smakowe i aromatyczne. Bez problemu zajdziemy też kawy przygotowane wyłącznie z arabiki lub ziaren uprawianych w jednym kraju. Wystarczy, że klikniesz w ten link http://ctdepot.pl/kategoria-produktu/kawy/. Kawa to napój, który można przyrządzać na wiele sposobów. Jej najbardziej wyrazistą wersją jest espresso. To napój o pojemności 25 ml, który cechuje się niezwykle mocnym smakiem oraz silnymi właściwościami pobudzającymi. Nie dziwi więc fakt, że w kawiarniach podaje się je razem z wodą. Pozwala ona przepłukać kubki smakowe, dzięki czemu nasze doznania smakowe będą jeszcze większe.