Dzień bez kawy to wizja, która dla wielu z nas jest niemożliwa do wyobrażenia. Od tego napoju zaczynamy często naszą pracę. Kawa stała się codziennym rytuałem, dlatego warto sięgać po jej najlepsze odmiany. Do takich możemy zaliczyć chociażby arabikę i robustę. W jaki sposób możemy je odróżnić od siebie?
Arabika – uprawiana na wysokościach
Ta odmiana kawy jest najpopularniejsza na świecie. To ona stanowi bowiem 80% światowej produkcji kawy. Arabika jest uprawiana w strefie międzyzwrotnikowej na terenach położonych powyżej 800 m n.p.m. Część z nich znajduje się nawet 2000 m n.p.m. Krzewy tego kawowca kwitną po okresach deszczowych, a owoce dojrzewają nawet przez dziewięć miesięcy. W ciągu roku z jednego drzewa można zebrać sześć kilogramów owoców, co przekłada się na uzyskanie jednego kilograma ziaren arabiki. Uprawa tej odmiany jest wymagająca. Krzewy są wrażliwe na temperaturę, szkodniki, czy choroby. Kawa sparzona z ziaren arabiki jest jednak bardzo delikatna i ma przyjemny aromat. W zależności od regionu upraw, możemy w niej znaleźć nuty owocowe, orzechowe, bądź czekoladowe.
Arabika czy robusta – jak je odróżnić?
Inną odmianą kawy, która stanowi obecnie około 30% światowej produkcji, jest robusta. To kawa kongijska, która uprawiana jest w strefie międzyzwrotnikowej. Drzewa i krzewy robusty rosną jednak znacznie niżej. Plantacje znajdują się na wysokości maksymalnie 700 m n.p.m. Robusta lubi bowiem ciepło. Przekłada się to także na ich ostateczną wysokość, która może osiągnąć nawet 10 metrów. Robusta jest również tańsza w uprawie. Wynika to m.in. z faktu, że odmiana ta jest bardziej odporna na wszelkie choroby i szkodniki. Kawy takie jak arabika czy robusta bez problemu kupimy w sieci. Oferują je także polscy dostawcy. Wystarczy kliknąć w ten link https://sklep.ctdepot.pl/kawa-arabika. Różnica między tymi odmianami kaw jest bardzo duża. Robusta ma bardzo wyrazisty smak,w którym dominuje ziemistość i gorzki posmak. Nie każdy więc będzie za nią przepadał. Jeśli jednak nie spróbujemy jej choć raz, to nie przekonamy się o jej właściwościach.