Sklepy pełne są różnego rodzaju jedzenia. Wchodząc do marketu możemy przebierać w różnego rodzaju produktach spożywczych. Większość z nich niestety jest przetworzona i nijak ma się do domowych potraw. Ich smak i zapach bardziej przypomina wytwór laboratorium niż prawdziwego jedzenia. Pełno w nich konserwantów, barwników oraz wody, która sprawia, że kupujemy mniej za większe pieniądze. Czy jest zatem alternatywa dla takiego jedzenia? Czy jest sposób aby wzbogacić naszą dietę o naturalne produkty, bez zastanawiania się, czy napis „BIO” na opakowaniu rzeczywiście oznacza naturalną żywność a nie jest sposobem na windowanie ceny?
Powrót do korzeni – domowe jedzenie
Dzisiaj każdy z nas jest zabiegany, brakuje nam czasu na odrobinę odpoczynku i relaksu. Zamiast tego biegamy po pracy do sklepu i upychamy do koszyka wszystko, co wpadnie nam w ręce. Ogromny wybór produktów sprawia, że nie chce nam się szukać tych najbardziej wartościowych. Dawniej nasze babcie same przygotowywały większość produktów w domowej spiżarni. Wypiek chleba czy wędzenie mięsa było czymś naturalnym. Dziś, w świecie pośpiechu łapiemy szybko pierwszą lepszą szynkę w sklepie i wracamy do domu robić kanapki. A wystarczyłoby kupić trochę mięsa, odpowiednio przyprawić, upiec albo uwędzić, aby cieszyć się smakiem i zapachem prawdziwej wędliny a przy okazji mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów i chemii. Dodatkowym plusem takiego jedzenia jest jego trwałość. Dzięki temu, że nie będzie napakowane ogromną ilością wody, nie wyschnie tak szybko, a naturalny proces konserwacji sprawi, że dłużej poleży w lodówce.
Wędzarnia chemiczna – co to takiego?
Wędliny kupowane w sklepach najczęściej są wędzone chemicznie. Co to znaczy? Zanurza się je w roztworze chemicznym pełnym składników naturalnego dymu na kilka minut. Nadaje to mięsu kolor przypominający naturalnie wędzone mięso. Jednak jego smak oraz zapach pozostawia wiele do życzenia. Koncerny sprzedające takie produkty bardzo chwalą sobie tą metodę, bo nie wymaga wiele wysiłku i jest przewidywalna. Naturalny proces wędzenia mięsa jest długotrwały i wymaga naszego czasu. Posiada za to wiele korzyści. Najważniejszą jest nasze zdrowie.
Właściwe przygotowanie
Potrzeba oczywiście trochę wiedzy i umiejętności kulinarnych, aby wybrać odpowiednie mięso do przygotowania naszych ulubionych wędlin. Istnieje mnóstwo poradników, w których pokazany jest sposób przygotowania mięsa oraz sposób jego peklowania metodą na sucho lub mokro. Jeśli nie posiadamy domowej wędzarni, możemy posłużyć się domowym piekarnikiem. Przygotowane w ten sposób wędliny, baleron, boczek, szynka i inne specjały na pewno będą się cieszyły uznaniem domowników znacznie bardziej niż pozbawione smaku i koloru sklepowe zamienniki. Najlepszym sposobem na pyszną wędlinę jest oczywiście wędzenie. Używa się do tego dymu z drewna drzew liściastych. Iglaki mają zbyt wiele żywicy i nie nadają się do wędzenia. Wędzone domowe wędliny posiadają wyrazisty smak przesiąknięty zapachem wędzarni i są znacznie zdrowsze niż te kupione w sklepie. Jest to również powrót do natury i sposób na spędzenie kilku wspólnych chwil z najbliższymi. kto nie spróbował domowych wędlin powinien koniecznie nadrobić zaległości. Posiadają więcej substancji odżywczych, soli mineralnych oraz witamin. Na szczęście wracają do łask i coraz więcej ludzi chętnie zamienia sztuczne szynki ze sklepu na naturalne, domowe wędliny.