Whisky amerykańska ma wiele cech wspólnych z europejską – nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ sztukę przygotowywania tego trunku przywieźli ze sobą irlandzcy i szkoccy imigranci. Stopniowo jednak wprowadzono kilka zmian, które zadecydowały o unikalnym charakterze amerykańskiej odmiany whiskey. Tak powstał bourbon – whiskey produkowana z mieszanki zbóż, składającej się w większości z kukurydzy.
Jak powstaje bourbon whisky?
Proces produkcji bourbona i whisky jest podobny – niezbędne jest przygotowanie zacieru ze zbóż, poddanie go fermentacji, a następnie destylacji. W odróżnieniu od kontynentalnych odmian, amerykańska whiskey powstaje bez wykorzystania dymu torfowego, a więc już to powoduje inny smak i aromat. Istotne są też wykorzystane składniki – bourbon powstaje z mieszanki składającej się przynajmniej w 51 procent z kukurydzy. Ostatnim etapem jest leżakowanie – w odróżnieniu od europejskich odmian, bourbon whiskey jest leżakowana w świeżych (nieużywanych do innych alkoholi) dębowych beczkach. Aby nabrać odpowiedniego smaku i aromatu powinna dojrzewać w nich minimum dwa lata.
Bourbon, whisky i whiskey – jak się w tym połapać?
Wiele osób zaczynających przygodę z degustacją szlachetnych trunków zastanawia się, czym różni się whiskey od whisky – i jak ma się do nich bourbon. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że whisky to ogólne określenie gatunku alkoholu, a whiskey to jej irlandzkie i amerykańskie odmiany. Bourbon – jako amerykański trunek – jest więc jedną z odmian whiskey. Więcej na ten temat można dowiedzieć się na przykład na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon.
Degustację amerykańskiej whiskey najlepiej zacząć od jej łagodniejszych odmian lub lekko rozrzedzać ją wodą. Bourbon doskonale sprawdza się także w drinkach, ale taki sposób serwowania utrudnia docenienie jego walorów. Dlatego warto próbować go na różne sposoby, pamiętając oczywiście o zachowaniu umiaru – najlepszym sposobem na bourbona jest delektowanie się nim przy specjalnych okazjach.